blog

blog

Plundrové pečivo: aneb máslo kam se podíváš

Jak vzniká plundrové pečivo a co to vlastně je? Odkud pochází a proč je tak delikátní? Představte si tu vůni másla, zlatavou kůrku a jemně vrstvenou strukturu uvnitř – přesně takové je plundrové pečivo, které si získalo oblibu po celém světě.

Plundra, jak se těstu také říká, vyniká svou specifickou strukturou, kterou tvoří kombinace kynutého těsta a vrstev másla. Jeho jemnost a vláčnost mu vysloužily přezdívku „croissantové pečivo“. Ať už jde o croissanty, šátečky nebo čokoládové rolky, toto tradiční evropské pečivo dokáže potěšit i ty nejnáročnější gurmány.

Základem plundrového pečiva je tzv. vodánek, kynuté těsto, které musí vykynout před i po vrstvení másla. Právě tento proces odlišuje plundrové těsto od listového, které se kypří pouze fyzikálně – odpařováním vody z tuku při pečení. Díky kvasnicím je plundrové těsto hutnější a měkčí, zatímco listové pečivo je křehčí a vytváří charakteristické „lístky“.

Plundrové pečivo má své kořeny ve Francii, kde se pekaři na jeho výrobu specializují dodnes. Francouzští mistři dovedli tento typ pečiva k současné receptuře i z tohoto důvodu v naší pekárně používáme francouzskou mouku, která je zárukou autentické chuti a kvality.

Zajímavost: Původní receptura vznikla ve Vídni jako tzv. vídeňská receptura, která ovlivnila celou Evropu. Dánové ji v 19. století upravili do sladší verze, známé dnes po celém světě jako „dánské pečivo“ (Wienerbrød).

V naší pekárně v Čestlicích je výroba plundrového pečiva složitý a precizní proces. Kynuté těsto je ručně zpracováno a prokládáno máslem, přičemž naše výrobky obsahují 30 % másla a neobsahují žádné jiné tuky ani aromata. Na rozdíl od některých receptur do plundrového těsta nepřidáváme vejce, což mu dodává lehčí chuť a jemnější strukturu.

Pečivo plníme ručně, a to nejrůznějšími náplněmi: například lískooříškovou (13 % ořechů), mandlovou (36 % mandlí) nebo ovocem vybíraným podle sezóny. Velké oblibě se těší i čokoládové rolky, které obsahují 44 % kakaové hmoty.

Plundrové pečivo v sobě spojuje tradici s moderním přístupem a stále patří mezi nejoblíbenější delikatesy evropských pekáren.

U nás v nabídce naleznete: VÍCEZRNNÁ PLUNDRA S CHIA SEMÍNKY, MÁSLOVÝ CROISSANT, VANILKOVÝ CROISSANT, ČOKOLÁDOVÁ ROLKA, VANILKOVÝ ŠNEK S ROZINKAMI, LÍSKOOŘÍŠKOVÝ CROISSANT, PLUNDROVÝ ŠÁTEČEK S OVOCEM, MANDLOVÝ CROISSANT, PLUNDROVÝ ŠÁTEČEK S JABLKY, PAIN SUISSE

 

Pečivo si můžete zakoupit v našich supermarketech nebo objednat přes WOLT.

 

 

NASTAVENÍ COOKIES

NAKOUPIT ON-LINE

MENU

Tato webová stránka používá cookies

Můžete buď všechny povolit níže tlačítkem „Souhlasím se všemi“, odmítnout nebo nastavit podrobně "Detailní nastavení". Výběr můžete také později změnit. Více informací o cookies Zásadách ochrany osobních údajů.

Funkční cookies Tyto cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a proto je není možné vypnout.
Analytické cookies Analytické cookies nám pomáhají sledovat a analyzovat způsob v systému Google Analytics 4, jakým návštěvníci interagují s naší stránkou. Tyto informace nám umožňují vylepšovat obsah a poskytovat lepší uživatelský zážitek.
Marketingové cookies Čtení a zapisování cookies pro marketingové účely pro reklamní systémy jako je např. Google Ads či Sklik. Tyto cookies nám umožňují sledovat chování uživatelů a měřit výkon webu a efektivitu našich reklamních kampaní.
Personalizovaná reklama Remarketingové cookies nám umožňují prezentovat vám personalizovanou reklamu na základě vašich předchozích interakcí s naší stránkou v systémech jako je Google Ads, Sklik.
Využití osobních dat Touto volbou nastavíte souhlas s odesíláním a zpracováním vašich osobních údajů společnosti Google pro účely cílení a vyhodnocování online reklamy a cíleného marketingu.