Nabídka kávy DELMART
Připravili jsme pro Vás individuální druhy kávy. Naším přáním bylo vybrat zelenou kávu z nejlepších produkčních oblastí, sami si ji dovézt do České republiky a pod dohledem odborně zdatných kolegů a externích odborníků ji upražit a namíchat. Obal byl vybrán tak, aby kávu co nejlépe chránil.
Věděli jste, že…
Káva je to, co nám zpříjemňuje život!
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Právě pro povzbuzující účinky se káva pije především.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody robusta a arabika (méně používané excelsa a liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy kávy - arabika a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.