exotické ovoce
BABY ANANAS
- jemnější a sladší než klasický ananas
- výborné detoxikační účinky
- konzumuje se syrový nebo grilovaný
BANÁN PLANTAIN
- určené zejména k tepelné úpravě
- široké využití v gastronomii (smažení, pečení, vaření atd.)
- zralé mají černou barvu a dají se jíst bez dalšího zpracování
GRANADILLA
- sladká odrůda mučenky
- jemně aromatická chuť připomínající angrešt
- vhodná do ovocných salátů, dezertů, koktejlů
KARAMBOLA
- jablečno-citrusová chuť
- při rozkrájení vytváří hvězdičky
- používá se zejména ke zdobení salátů, koktejlů a dezertů
KIWANO
- chuť blízká okurce, ale sladkým nádechem připomíná banán a kiwi
- vhodné do sladké i slané kuchyně
- slupka se nejí, ale lze ji využít k dekorativním účelům
KOKOS MLADÝ
- mladý opracovaný kokosový ořech
- obsahuje velmi lahodnou a osvěžující tekutinu a měkkou dužinu
- nejprve odsekneme špičku kokosu a vypijeme šťávu brčkem
- poté rozsekneme ořech a vydlabeme mladou rosolovitou dužinu
- dužina je lahodná samotná nebo jako součást různých pohárů a ovocných salátů
KUMQUAT
-
pomeranč velikosti křepelčího vejce
-
jí se jako jednohubka i s kůrou
-
nakrájený je lahodný v salátech, ale též k drůbeži a rybám
-
lze z něj připravit kompot i marmeláda
LITCHI
- sladká a osvěžující dužina
- chutí připomíná hroznové víno a mandarinky
- vhodné ke konzumaci samotné nebo v ovocných salátech či sorbetech
LONGAN
- příbuzný litchi
- plody rostou a prodávají se v trsech
- sladká dužina barvy slonoviny se konzumuje buď samotná nebo v salátech a dezertech
MANGO NAM DOK MAI
- aromatičtější a sladší než jiné odrůdy
- není vláknité
- označováno za nejlahodnější mango
- výborné v dezertech v kombinaci s kokosovým mlékem nebo do smoothie
MANGOSTAN
- jeden z nejchutnějších druhů ovoce
- šťavnatá dužina chutí připomíná litchi a mango
- dělí se na 5-7 dílků
- nejvíce lze vychutnat bez další úpravy
MARACUJA
- příbuzná mučenky
- velmi výrazná sladkokyselá chuť
- vhodná do ovocných džusů, salátů a dezertů
NASHI
- asijský kříženec jablka a hrušky s drsnou zlatavou slupkou
- svěží chuť jablka, jemnost hrušky a nádech mandlové vůně
- plod se nemusí loupat
- konzumuje se jen tak či v ovocných salátech nebo při pečení koláčů
PAPAYA FORMOSA
- velká a ještě lahodnější odrůda klasické papáji
- jemná dužina chutí připomíná broskev a meloun
- jí se samotná či v ovocných salátech
MUČENKA – PASSION FRUIT
- gelová dužina má sladkokyselou chuť podobnou angreštu
- přidává se do džusů, šťáv, marmelád, sorbetů a dezertů
- syrová je velmi osvěžující
PITAHAYA ČERVENÁ – DRAGON FRUIT
- velmi šťavnatý plod epifytického kaktusu
- nasládlá chuť připomíná kiwi
- čerstvá, ochucená limetkovou šťávou má velmi příjemnou chuť
PITAHAYA ŽLUTÁ
- sestra pitahayi červené
- velmi příjemná chuť podobná agreštu a zlatému kiwi, ale sladší
- hodí se do salátů a ovocných džusů
RAMBUTAN
- šťavnatá sladká a voňavá dužina
- chuť připomíná litchi a hroznové víno
- nejčastěji se konzumuje čerstvý
- možno použít do salátů, sorbetů, rýžových pudinků, želé a džemů
TAMARILLO – RAJČENKA
- měkká, masitá a velmi šťavnatá dužina
- jemně kyselá až trpce sladká chuť připomína mučenku a kiwi s nádechem aromatického rajského jablka
- dodává zajímavou chuť kompotům
TAMARIND
- dužina lusků připomíná karamel
- chuť se blíží povidlům nebo čerstvému šípku
- konzumuje se čerstvý
- vhodný je též k přípravě omáček k dezertům a masům